Nå er det nok.

Vi har tjent oss rike på andres bekostning.

Vi har tjent oss rike på å gi faen i andre.

Vi har tjent oss rike på å trampe respektløs på vårt eget hus, som vi deler med flere milliarder mennesker og dyr.

.

Mens vi har tjent oss rike, så har vi i tillegg fremskyndet klimaforandringene ganger 100.

Klodens vel og ve, og dårlige helse må vi ta en stor del av skylden for.

.

At enkelte av politikerne sover godt om natta, det forstår jeg ikke. Det vi har holdt på med siden 1964 er pinlig. .

Jeg tipper Greta ligger å vrir seg over oss nordmenn om natten. Hun synes sikkert også det er pinlig, at nabolandet og en så oppegående nasjon kan fortsette som før med oljebusinessen vår og late som ingenting.

Dette forblir pinlig inntil vi står fram og sier: "Oy shit, beklager, vi dreit oss ut, hvordan kan vi gjøre det godt igjen?"

.

All oljeutvinning burde blitt lagt ned for årevis siden, senest i går. Hvordan kan vi sammen ta ansvar og få en stopper på dette? Ja, vi har hatt hell i uhell, selvfølgelig har der vært digg for oss med ale disse pengene, vi som ikke eide ei nål i veggen. Men nå er det er på tide at vi gir tilbake det vi har tatt.

Vi må rydde i eget reir, som Eivind Trædal sa så fint i Dagbladet.

processed_IMG_20190827_162822_739.jpg

Whenever I'm doubting myself..

Hver gang jeg kjenner en tvil på meg selv så tenker jeg på quotet "every professional was once an amateur" og mitt faste motto "kan hun/han, så kan jeg!" og øvelse gjør mester.I tillegg tenker jeg at det er en grunn til at jeg er i den situasjonen in the first place. Tha Universe says I'm ready ✨ og da blir plutselig alt helt greit! For perfekt er en illusjon og jeg må bare være meg 💯 of Det viktigste er jo at JEG har det gøy og får gjort det jeg skal! #p17.

Hvilket teknikker bruker du for å bli komfortabel i situasjoner du ikke alltids er like vandt til?

processed_IMG_20190827_151038_247.jpg

Bruk din stemme, ikke la noen andre ta valget for deg!

“Ikke la noen andre ta valget for deg” stod det på en av konteinerne hvor man kan forhåndsstemme her i Oslo. Det er så sant. Og et så enkelt slagord å forstå at jeg måtte bare påpeke det i sosiale medier. Det er snart kommunevalg. 9 september er den offisielle datoen, men man kan forhåndsstemme ulike steder over hele Norge. Om du velger å ikke stemme, så må du ha i bakhodet at det er én mer stemme til det partiet du misliker. Det vil si, du og din stemme betyr mye. Og ofte mye mer enn du tror.
Så, en liten shout out til alle dere som har vurdert å ikke stemme - just do it. Hvorfor?
Fordi miljøet, planeten og samfunnet trenger dere så sart nå. Og det er så viktig at vi stiller opp! Det koster oss så lite, det er ingen unnskyldning på at det er vanskelig å innhente kunnskapen. Akkurat nå er det kun en sak som brenner som verst, og det er klimasaken. Og den er ganske enkel å forholde seg til, og vi vet alle hvem som fronter den! GO VOTE!!!!

VEGAN SUNDAY BRUNCH: FUNKY FRESH FOODS

funkyfreshfoods.yrja

🥑SUNDAY VEGAN BRUNCH🥑
Ukens besøk: @funkyfreshfoods med @mellotune ogJosefin Andrén ❣️Josefin startet Funky fresh foods allerede i 2009. Det begynte med Raw kaker på @røtter, for så å ende i egen Café på DOGA og catering til flere hundre mennesker hver uke. Funky har vært min go to helt siden jeg flyttet i Oslo, og jeg har kjent Josefin siden!
.
Josefine og Funky Fresh tenker bærekraft i alle ledd og jobber systematisk for å bli bedre.
Menyen er 100% vegansk, 86 +% økologisk(Debio Sølv sertifisert) og sesongbasert! I tillegg er Funky sertifisert miljøfyrtårn 🤸🏼‍♀️♻️
Dvs de dermed er opptatt av å svinne så lite mat som mulig, kildesortere avfallet, miljøvennlig transport og ta i bruk miljøvennlig emballasje og innovasjon der det lar seg gjøre.
.
Denne gang smakte jeg på høst menyen! Og let me tell ya - DØDSGODT!!!!!
OG det jeg gleder meg mest til Sheperds Øien(ikke helt fan av navnet, men det er beskrivende-ish) som kommer 😋.
På Funky finner du gode porsjoner og retter som passer for alle. Varmretter, diiigge middager, desserter, supper, milkshakes. Pisene er vanlige, lokalene er fine når du sitter i de store vinduene 😍🌳
.
My favorite go-to: EEEEELSKER den glutenfrie sconesen.
Har du prøvd Funky?? Hva likte du best???
📸 Sofie Holtedahl @mellotune

funkyfreshfoods.yrja

#SELVSNAKK OG #FREMSNAKK

selvsnakk.yrja

I går så skulle @vegetarbloggen feire at hun hadde fått 20k følgere på Instagram. Det feiret hun med å si tusen takk for at dere ORKER å følge meg. "ORKER" fordi "ingen skal liksom tro at Mari tror hun er noe". Og så amerikansk som jeg er, som Mari sier, så måtte jeg si fra med en gang. INGEN får snakke dritt om vennene mine, selv ikke de selv til seg selv - ikke under mitt åsyn! 🙅🏼‍♀️
.
Det jeg skrev til Mari la hun ut på story og det resulterte i at det flommet over i inboxen da hun våknet, av både venner/kollegaer, og kjendiser, toppidrettsutøvere, popstjerner, som kjente seg igjen og som og ytret sin mening om at det ikke er greit! Og det fikk meg til å tenke... tydelig at dette traff en nerve. Hvorfor det?
.
Er det sånn at så mange snakker seg selv ned? Ikke ser hvor bra en er og aksepter det og leve det ut pga destruktive selvsnakkmønstre? Hvorfor det? Og hvorfor fortsetter det i årevis uten å gå bort??
.
Mari går i terapi for å forløse ubehag som har satt seg og skaper negativt selvsnakk.
.
Vi alle kan ha blaff av dritt vi sier til oss selv , pga noe dumt vi gjorde, men det betyr ikke at det er sant eller at man skal fortsette å si det samme til seg selv om og om igjen, selv om man gjør en dum ting betyr det ikke at man er det, fordi dumme ting definerer oss ikke. Om vi faktisk lærer og unngår å gjøre det på nytt, vel og merke. Så når atferden er rettet på ikke la tankemønstrene henge igjen. Si takk og farvel!
.
Det er gjerne ikke like lett, men det går an å begynne med å legge merke til hvordan de rundt deg snakker til deg selv og korrigere de, det er gjerne det enkleste - for da blir det lettere å bli oppmerksom på deg selv også.
Og når du tenker, tenk følgende: hvordan ville du snakket til din bestevenninne, eller en kollega.
Ikke sånn du nettopp gjorde til deg selv? Nei, da er det på tide å ruske opp!
.
Hvis du kjenner deg stuck, da anbefaler jeg å ta kontakt med en mental coach - de har tekkniker!! Psykologer roter stort sett i fortiden og hjelper ikke å danne nye tankemønstre og baner.
.
Du kan også høre på episoden jeg la ut på TGIM. Der er det også en teknikk ved indre dialog.
Hvordan snakker du til deg selv og hvordan jobber du med det?

THE BILLBOARD

Å se meg selv på en billboard hadde jeg aldri trodd skulle skje bare ett år inn i Power Ladies. Hvor sykt er det ikke hva som kan skje på ett år. Hard work pays off. Men vi har vel alle en lang vei å gå fortsatt. Blir ikke mett på oppermeksomhet og å gjøre det man elsker, enda litt bedre.

Oslocity.Yrja.Oftedahl.TISE

FORUT FOR SIN TID #FILTER #SELFIES

anywarhol.yrjaoftedahl

Andy Warhol, The King of Pop Art. Jeg har aldri viet noe særlig oppmerksomhet til Andy. Jeg har faktisk ikke helt skjønt hvem han var og hvorfor han ble så stor som han ble, tiltross for min kunstinteresse.
Malte han ikke bare fargeriek portretter av seg selv? Og av den der suppeboksen, Campell soup? Joda. Dèt blant mye annet.

“Art is what you can get away with” sa han.
Men favoritt sitatet mitt forblir;

“They always say time changes things, but you actually have to change them yourself.”

Ved å studere verkene hans på nært hold i sommer, på MOMA i SF, fikk jeg en øyeåpner. Han tenkte jo likt som meg, hvorfor har jeg ikke sett det før?
Mest sannsynlig er det fordi at jeg aldri helt har hatt sansen for trender som har blitt allemanns elskov, utenom Michael Jackson (så well. det er jo ofte en grunn til at folk blir så store som de blir, men det betyr jo ikke at jeg trenger å sky dem). Anywho.
Andy Warhol, altså, sykt smart mann og totalt forut for sin tid. Hvorfor tok det meg så jævla lang tid? Well, sånn er det vel når vi dømmer uten å faktisk sette oss inn i om tankene vi gjør oss opp faktisk stemmer.

Så, hva oppdaget jeg?
Jo:

Andy satt samfunnet på spissen gjennom dagligdagseobjekter. Kunsten hans er, etter min mening, kritikk av vårt konsumsamfunn.

Mens vi desperat leter etter det ekte, går livet tapt i konsumsamfunnet.

Men.. Likevel sa han også at konsumsamfunnet utjevnet sosiale og økonomiske forskjeller og at “en Cola smaker like godt for en boms som den gjør for Liz Taylor”, skrev han i 1975. Som et ordspill kalte han dette for commonism. Kunsten hans speilet også denne utjevningen; alt og alle kunne og kan komme innenfor Warhols univers og bli likeverdige og likegyldige tegn.

I tillegg mener mange at blomsterbildene til Warhol var med på å starte hippie-bevegelsen “Flower power”. Sure why not.

Også - første til å bruke filter, selfies med filter.
Bascially snapchat prehistoric. NÅ DIGGER DENNE MANNEN!

Food for thought:
Hvorfor er det ikke alle som klarer å snappe opp når noen er forut for sin tid? Hvofor er det ikke alle som ser potenisalet og tenker fremtidsvisjonært. Skjønner folk først det i ettertid - og responderer i nuet med å runke på nesen og le høyt?

Anyhow..

“An artist is somebody who produces things that people don't need to have.”

Da er det mange kunstnere i dagens forbrukersamfunn.

ANDY I DIG YA! Og her var en liten hyllest til deg <3

MIN HUDPLEIE RUTINE: Vegansk mat og Kokkosolje

Jeg har stort tro på at vi blir hva vi spiser og at maten faktisk er vår medisin.
Jeg merker selv ihvertfall stort forskjell på hud og utseende utifra hva jeg spiser. Får jeg i meg for mye søtsaker så blir huden raskt uren og tørr. Jeg har stort sett aldri hatt noe problemer med huden, verken for tørr, oljete eller uren. Men jeg navigerer og korrigerer med kosten - jeg spiser både vegansk og holder meg stort sett unna sukker og processert mat. Jeg prøver å få i meg næringen jeg trenger gjennom mat og noe kosttilskudd. Men - det er en ting jeg sverger til som jeg også merker at funker ganske så bra er; kokkosolje! Den hellige økologiske kokkosnøtt-oljen, om jeg både bruker til både matlaging(får ja vi bør kunne spise det vi tar på huden vår som også er som en stor munn - det som går inn i den går rett inn som mat til cellene våre), sminkefjerner og hudkrem. *
.
How do I use it?
.
Jeg bruker den kun om kvelden, og først vasker jeg bort sminken med kokkosoljen, og etterpå smører jeg på et lite tjukt lag også går jeg og legger meg. Puten blir selvfølgelig litt oljete innimellom, men so what. Shiney silk smooth skin foran oljete pute!
Jeg tar ikke på noe på morningen fordi kokkosolje er ganske så oljete med en gang en tar det på, og det er kanskje ikke like fint eller så veldig praktisk å bevege seg ut med!
.
Hva er dine beauty secrets?

Favorittstedet: Røtter

yrja.røtter.oslo

HVOR HANDLER JEG-spalten! Som en oppfølger av Meny Ringnes posten så kommer et nytt innlegg med neste stopp: min stam-butikk!
Jeg kan gå i matbutikker i timesvis. Noe av det jeg elsker med å komme til nye byer og land, det er å fordype meg i matkulturer, korrektur; det veganske mattilbudet de har. Anyways.. Røtter! Røtter har eksistert i Oslo siden 2007 og har avdeling på st.hanshaugen, Frogner (ved siden av @osloraw) og på Nesodden! Siden jeg flyttet til Oslo så har jeg vært der minst 1-2 ganger i uken. Og jeg går seff aldri lei av den lille trange butikken som er overfylt med økologiske varer og hyller.
På røtter er alt økologisk, de har ferske grønnsaker, frossen mat, ekstreeemt mye te (jeg kjøper seff alltids matcha og løventann-te), helsekost, kosmetikk, kaker og masse forskjellige veganske iser og. I tillegg kan du finne husholdningsartikler.

På røtter er kvalitet og miljø er hovedprioritert, og de konstant på leting etter nye lokale produsenter, + de tar temperaturen på de nye trendene fra California. De har med andre ord alt fra lokal honning til supermat fra Afrika. I LOVE IT!
Min faste handleliste består av: Matcha, mandelsmør, rismel, løvetann te, iskrem og kaker og chips😋🥑👋🏼 De som driver Røtter er utrolig hyggelige de møter deg alltids med et smil og er veldig behjelpelige. På stereoen spilles elektronisk club musikk. Så jeg føler meg absolutt hjemme.
Røtter er åpent HVER dag fra 9-9 😀(søndager også). Enjoy, my friends - go knock yourself out!!!!

røtter.yrja.oslo

"Norge må rydde i eget reir"

oljerigg.yrja

"Norge må rydde i eget reir” sier Eivind Trædal
”Brasils skoger er et internasjonalt anliggende. Men vi må anerkjenne at vår oljeutvinning også er det."
.
Endelig er det noen som sier dette høyt. Siden ungdomstiden har jeg gått og kjent på en pinlighet av å komme fra og bo i Norge. På mange områder er Norge helt fantastisk og ja, de områdene er jeg stolt over, og det er jo sånn at alle land har sine skavanker, det hører på en måte til, ingen er perfekte.
.
Men, vi, Norge, har gjort noe helt uforsvarlig, mener jeg. Vi har tjent oss rike på på andres bekostning. Vi har tjent oss rike på å ødelegge kloden. Vi har tjent oss rike på å fremskynde klimaforandringene. Vi har tjent oss rike på å ødelegge for andre og på lang sikt for oss selv. Og spørsmålet er: hvorfor holder vi fremdeles på?
.
Man kan si at "åhh jamen konsekvensene visste vi ikke" men det blir å lyge, for det er kommet frem at det visste oljeselskapene allerede fra dag én.
Jeg har ventet og ventet fremdeles på at noen skal gå til sak mot oss. Det vi har gjort er umenneskelig, slemt og svært flaut..
Vi har en god del payback igjen å gjøre, vi burde lagt oss flate og sagt beklager hvordan kan vi gjøre det godt igjen? Vi burde lagt ned alt av olje aktivitet senest i går, men fremdeles durer vi på og later som ingenting. Nå er det nok, vi burde gjort alt vi kunne for å gjøre det godt igjen. Hvor langt må det gå før vi erkjenner dette og svelger vår egen stolthet?
Vi bør starte nå, det haster.

Håp er ingen strategi.

Yrja.lasvegas,håp

"Hope is not a strategy"
Det er enkelt å håpe. Spesielt når vi føler oss overwhelmed og distansert fra det som skjer eller det vi ønsker skal skje. Som regnskogbrannen som farer forbi oppmerksomheten som et blaff, eller det å ha urealistiske mål og forventninger til oss selv, andre og livet.
.
Håp er selvsagt viktig, misforstå meg rett, uten hadde vi ikke klart å navigere i vanskelige situasjoner eller perioder i livet. Men håp er ingen strategi.
.
Om vi faktisk ønsker at noe skal skje, om vi ønsker en varig endring, som f.eks redde regnskogen og bremse klimaforandringene vel som å nå egne mål og drømmer så er det ikke håp vi trenger, vi trenger besluttsomhet.
.
Happy Saturday 🌳
#håp #høst #lasvegas #nevada #oslo #norge #takknemlig #liveterbestute #mittnorge #jentersomheierpåjenter #kvinneribusiness #kjærlighet #gmn #aftenposten #nyheter #aktiv #aktivlivsstil #livsstil

Regnskogen i brann

yrja.rainforest

🔥Røyken kan sees fra universet🤦🏼‍♀️

🔥Akkurat nå står regnskogen i brann, på 17 dagen.. og det er den mest ødelegge vi har sett så langt(tenk at det ikke fikk mediedekning før i går🆘). Brannen sprer seg raskere enn den noen gang, og den har til og med mørklagt Sao Paulo, en by som ligger 270 mil unna og ikke bare det, men brannen kan sees fra universet 🤦🏼‍♀️ Det er vi mennesker som både har startet den og får den til å akslererer pga søppel og food waste som ligger rundt forbi og produserer metangass 😬Og hadde vi ikke hatt så høy forbrukskultur som fører til avskogin, så hadde vi nok ikke sett dette skje i det hele tatt.

Så langt år har det vært over 72.000 skogbranner i Amazonas, noe som er en økning på 83 % fra i fjor. .

Hvorfor bør vi bry oss?

Jo fordi regnskogen produserer mellom 17-20 av all oksygen i verden, binder karbon i jorden som forhindrer klimaoppvarming og huser 1/10 av verdens dyrearter og 1 million mennesker!

Hva kan vi gjøre?

✔️Ikke kjøp produkter som har fòr basert på soya som kommer fra regnskogen, noe som gjelder stort sett all fisk- og kjøttprodukter her i Norge 😅 og annet produkter det i fra... Igjen, husk penger er stemmeseddel til hva vi ønsker skal fortsette. Og dette må vi nå stoppe en gang for alle. Våre bønder må finne andre steder å få for fra, sorry, og vi må få dem til å endre vaner! Det er vi som har makt! 
✔️ Det går an å donere til front line grupper som jobber i feltet med å stoppe brannen.
✔️Del informasjonen
✔️Støtt regnskog fondet
✔️Stem på politikere som tar dette på alvor. Snart er det kommunevalg!! DO IT!


Spread the word!

PCOS - og meg.

1914922_252507215284_1072358_n.jpg

PCOS. Jeg har PCOS, Polycystic Ovary Syndrome - en endokrin lidelse, som resulterer i hormon ubalanse og rammer millioner av damer over hele verden (1/10) - og let me tell ya, det var en f***ings befrielse å finne ut av, selv om jeg ikke skjønte hva det innebar før i en alder av 30 år.

Høsten 2018 var starten på en bølge av fokus på kvinnehelse i sociale medier, takket være blant annet Femihelse og flere som har brukt stemmen sin til å preike dette glade budskap - og takk gud for det, fordi jeg har nå fått et begrep å forklare plagene mine med.

PCOS.yrja
pcos.yrja
Yrja2008

Det er faktisk ikke før noen har gjort meg bevisst på det at jeg har skjønt at det faktisk er et felt jeg kan svæææært lite om. Selv om kvinnehelse er en stor del av å være kvinne!
Jeg har hele livet slitt med alle rare slags greier; sensitivitet på mat og allergiske reaksjoner, hevelser i kroppen, mye opp og ned i vekt - veldig lett for å legge på meg, oppblåst mage, utmattelse, rush av energi, hode på høygir, depresjon, verking i hele kroppen etc..
Det var ikke før jeg randomly fikk fortalt av en gynekolog for to år siden at jeg hadde et syndrom som gjorde det vanskeligere for meg å få barn og det var derfor jeg hadde så sjeldent mensen at jeg ihvertfall én brikke falt på plass. Men det skulle gå to år før jeg faktisk fikk info om hva PCOS egentlig er, dette fordi jeg skulle forberede meg til et intervju med Melina Magulas i podkasten “Power Ladies” og hvordan det har satt kroppen min ut av spill helt siden tenårene - at dette ikke bare var et syndrom som KUN handlet om å ikke få barn så lett. Når jeg da ENDELIG satt meg inn i PCOS og dykket inn i det at alle brikkene begynte å falle på plass og alle plagene og problemene fikk plutselig hold i vitenskapen og var ikke lenger bare noe jeg måtte overbevise lege og familie om var galt. Som jeg har prøvd på i flere år. Men som om ingen har tenkt tanken.

Det er da jeg tenker, dette begynte i ungdommen. Hva om noen bare hadde tatt meg på alvor med min uregelmessige mens, istedet for å skylde på at jeg mensen ikke kom så ofte fordi jeg trente for mye. Tenk hvis jeg faktisk ble tatt det på alvor og fått diagnosen PCOS i tenårene, gud det hadde spart meg for MYE trøbbel i livet. Enormt med forvirring, leting etter svar og tid på å overbevise de rundt meg at noe var galt, og at jeg ikke kunne gjøre xyz eller tålte xyz.

Men selvfølgelig, alt i alt er det helt greit at det er sånn det er nå også, bedre å finne det ut sent enn aldri, og disse erfaringene har tross alt gjort med til den jeg er i dag. Og dette mennesket er jeg veldig fornøyd med å være. Så i dag kan jeg altså vitenskapelig forklare plagene mine og ikke bare cover things up med at “jeg er sensitiv til mat og andre omgivelser” - noe som forsåvidt ikke sier så mye håndfast eller forståelig.

PCOS.yrja

Jeg kunne spart denne jenta for mye dritt.
Jeg har ikke opplevd symptomet ekstra hårvekst, men noe jeg har merket ganske godt er insulin resistancen. Et eksempel: nå vet jeg ihvertfall hvorfor jeg reagerer så veldig på sukker og karbohydrater - kroppen min bryter ikke ned insulin, spiser jeg det så klikker hodet og kroppen, jeg begynner å svette og jeg får et enormt rush av energi og blir totalt distorted, som om hodet er under vann, totalt ufokusert jeg forsvinner ut i intet, akkurat som om jeg er på dop (har aldri prøvd det heller, men jeg innbiller meg at dette er litt i samme gate).
Mamma merker om jeg har spist sukker på null komma niks, jeg blir en annen person. Da snakker jeg om det klassiske raffinerte sukkeret og cane sugar, det er det absolutt verste. Spiser jeg for mye sukker og karbohydrater resulterer det i rask vektøkning og mer sukker cravings. Det kan også gå så langt at man får diabetes type 2. Så jeg tipper det er mange som har diabetes type 2 som kunne unngått det. Om de tidlig hadde fått bevist de faktisk har PCOS. Med andre ord, jeg må spise så rent som mulig - og bør holde meg unna gluten, dairy og animalske produkter, sukker og annet processert mat og for mye karbohydrater - fordi hvis ikke blir jeg dårlig og kan få andre sykdommer i tillegg. Ø fy faen, jævlig kjipt, men heldigvis begynner flere å spise som meg! Og det er den retningen vi går i!

..Anyhow, nei altså, dette er helt absurd at vi vet så lite om dette - fremdeles i 2019!
Jeg fikk nylig Femihelse sin bok i posten, og nå håper jeg den blir sendt rundt til hele landet sammen med boken “gleden med sjeden”. Tusen takk til alle dere som går ut, tar ansvar og snakker høyt om dette!'

PCOS

Stillesitting, den undervurderte helsefare.

stillesitting.yrjaoftedahl.melinamagulas

Tør du å ta deg en rusletur hvert 30 minutt på jobb, mens kollegaene dine sitter ved siden av? Eller kjenner du litt på skam og dårlig samvittighet for å ikke sitte å jobbe noen stop og derfor lar være, du har jo tross alt kun 30 minutters pause?

Vi sitter som aldri før og samfunnet vårt er designet rundt å sitte stille (sedentary jobs have increased 83 % since 1950 according to the American Heart Association), dette til tross for at forskere blant annet har avdekket at å sitte stille mer enn 6 timer ila en dag øker risikoen for tidlig død betraktelig. I tillegg er det høyere risiko for obesity, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, hjerneslag og hjertesykdom. Psykisk påvirker det hukommelsen og hjernefunksjonen generelt pga mangel på konstant blod gjennomstrømning. I tillegg øke sjansen for depresjon og angst.

"According to the Mayo Clinic, analysis of 13 studies concluded that: sitting time and activity levels found in those who sat for more than 8 hours a day with no physical activity had a risk of dying similar to the risk of dying posed by obesity and smoking."

Så - per i dag er det fremdeles en undervurdert helsefare og forskningen på feltet har såvidt begynt - spesielt med tanke på hvordan det påvirker oss kognitivt . Foreløpig så anbefales det å reise seg opp og rusle litt hvert 30 minutt og kanskje gå til innskaffelse av en standing desk.. .

Jeg personlig har kjent på at det er litt ubehagelig å skulle bevege meg hvert 30 minutt når jeg har vært ansatt og kollegaene mine sitter ved siden av.

I episode #52 som slippes i morgen snakker jeg med @melinamagulas om hvordan å håndtere nettopp det og stillesitting generelt. 🎙️

Les mer

@powerladiespodcast


"Spis kjøtt i protest", sier Carl i Hagen..👀🤦🏼‍♀️

"Spis kjøtt i protest", sier Carl i Hagen..👀🤦🏼‍♀️
I går kom FNs klimapanel med sin nyeste store rapport og de anbefaler at vi må gjøre ganske så drastiske endringer i matvanene våre. "Mindre kjøtt og mer skog må til for å takle klimakrisen". Forskningen har pågått over 3 år, med over 100 forskere fra 52 land, og med en gjennomgang av 7000 vitenskapelige studier.
Vel vel, vi får brette opp armene og spise enda mer grønt vi da for å veie opp for alle FRPerne og andre som ønsker å lukke øynene for utfordringene vi står overfor 🥦
Rapporten kan du lese om blant annet på forskning.no

yrja.carlihagen.vegansk.miljø

Treats to self: 🌎🇺🇲🚘

yrja.sedona.usa

Hvis dette ikke gir frihetsfølelse så vet ikke jeg 🤸🏼‍♀️

Iom jeg nesten ikke har sagt noe om hvor jeg var i sommer og hva jeg gjorde, så tenkte jeg at denne posten bare måtte ut: fordi det er andre gang jeg tar den USA roadtripen og den er like fantastisk som første gang. Og det var en av mine livs største opplevelser. Hvorfor? Pga helt INSANE natur!! Og så ekstreme variasjoner på kort tid. Og totalt annerledes enn i Norge og Europa.

SÅ - om du har lyst å gi deg selv litt eller egentlig ganske så mye kjærlighet, så anbefaler jeg denne turen så inn i granskauen - og believe me du vil ikke bli skuffet!!! 🚘CA, AZ, NV 🚘😎
Turen bør mest optimalt deles med noen man er glad i. Fordi man blir slått i bakken over hvor sykt fantastisk naturen er 🏞️ Nasjonalparkene der borte er så store at en får følelsen av å være helt alene uti gokk.

So - Where did we go?

✈️SF🚗Highway 1 🚗Sequoia National Forest🚗 Death valley🚗 Las Vegas 🚗 Gran Canyon 🚗 Sedona 🚗Los Angeles ✈️ all these national parks.

Sequoia trærne er rundt 3000 år ish og vokser i bredden, du blir så liten som en maur ved siden av. I sedona er du omgitt av knallrøde fjell og det er et sted hvor indianerne bodde for allerede 14k år siden. Grand canyon er så surrealistisk at det er umulig å begripe. Som man står ovenfor en green screen. Og Death valley: 50 grader, mil på mil med ørken og ikke en levende sjel. Vi bodde i en skikkelig oase, mitt i ørkenen, og så den sykeste stjernehimmelen ever. 🏜️ Las Vegas er las Vegas, Disneyland for voksne! Og Los Angeles og SF... Deen maten og livsstilen🥑 Take me back NOW.

Denne turen kan jeg ta om og om igjen, og kommer helt sikkert til å gjøre det.

🥑VEGAN SUNDAY BRUNCH🥑

yrja.vegansk.asiaoslo

Det er søndag og dags for den veganske spisestedspalten🙆🏼‍♀️
Denne ukens matstopp ble: @asiaoslo . Vanligvis har de en egen vegansk meny, men i sommer har den visst ikke vært i bruk. Likevel har de tydelige merking på menyen som viser hva som inneholder allergener og samt hvilket retter som er veganske. Og vegansk retter er det fremdeles en del av. Jeg ELSKER sushien, og det er den jeg vil løfte frem i dag! Det er nemlig den beste sushien jeg har spist i Norge. Vanligvis får man bare agurk og avokado når man bestiller vegansk sushi, til og med på @alexsushi_ 🤦🏼‍♀️På Asia blander de inn forskjellige grønnsaker, sopp og smaker, til og med tørket quinoa på toppen og syyyykt digge sauser 😋 De pleier å ha flere varianter, men de to som er nå er rågode de og.
.
Jeg liker også godt edamamebønnene og de sprøstekte potetene de serverer. Har også pleid å spise green curry, men porsjonen er veldig liten, just FYI. Ellers er det freshe og varme lokaler, litt sånn upbeat stemning og alltid mye folk. Det er store lokaler og to etasjer. Om man sitter nede kan man se når de lager mat, det digger jeg! Det går også an å sitte ute. De har mange servitører og de er stort sett raske og dyktige. Vanlige priser, men mindre porsjoner. Og det er vel like greit.
Sååå.. Just go grab that sushiiiiii🍣🍙 GOOOOD SØNDAG 🙋🏼‍♀️🤸🏼‍♀️

68614517_2565608993501630_5286458327323115520_o.jpg
yrja.vegansk.asiaoslo

Forbrukermakt 💪🏼 Dagens Reminder: #movethedate

Hvor mye makt har vi forbrukere til å endre samfunnet? Jo, ganske så mye. Der vi putter pengene våre legger vi igjen en stemmeseddel om butikken/kjeden/trenden/varen/vanen skal overleve og fortsette slik eller ei. Dette gjelder alt; klær, mat, møbler, elektronikk, biler etc og andre duppeditter. F.eks Det nytter ikke bare gi fra seg klærne på godt og miljøvennlig vis når vi er ferdige med dem.. Vi har makten, og vi må bruke den, om vi faktisk ønsker endring. Det er vi som må endre vår kjøpsatferd. Dette innebærer å støtte opp om de som jobber for sunne og gode verdier, som tar i et tak for jordkloden og samfunnet - i stedet for å handle hos dem som ikke gjør det.
Vi har brukt opp klodens ressurser for i år.. which is crazy. Og om vi fortsetter som vi gjør så trenger vi to jordkloden innen 2050.
.
Jeg vet det er vanskelig å endre vaner og rutiner som har grodd seg fast over flere år, og ja, klær og mat er jo en del av identiteten vår, som vi alle ønsker å opprettholde. Men sak over person, det er det vi trenger nå.
.
For å ta et eksempel er Stavanger byområde. De lokale kafeene går i underskudd, mens kjedene går så det suser. Vi liker det billigst mulig og tenker ikke langt nok til å se konsekvensene, at det egentlig har en høy pris, i totaltbildet.
F.eks Ønsker stavanger folk at byen kun skal bestå av Starbucks, MacDonald's, Wayne's coffee og espresso house? Tror egentlig ikke det.
.
Så, bli med å spre det glade budskap, siden du følger meg tipper jeg du allerede handler bevisst, men det er mange som ikke gjør det. Så spread that word! Alle må med! Og ja ingen er perfekte og får det til hele tiden, tid, sted og økonomi spiller inn. Så don't be overwhelmed litt er bedre enn ingenting 💪🏼
.
Om vi bare får til å pushe Earth overshoot day med 5 dager bakover så vil vi i 2050 klare å leve av jordens ressurser igjen, rett innenfor limiten. #movethedate

yrja.mirrorsme

Vegan Sunday Brunch

🥦VEGAN SUNDAY BRUNCH : Happy Foods🥦

processed_2019-08-03 12.43.20 1.jpg

🥑Hola fella foodies😎🥑 ettersom dere likte så godt mat-tips posten jeg la ut her om dagen, så slo det meg; hvorfor ikke lage en spalte hvor jeg tar dere med på steder i Oslo(først og fremst) hvor vi kan få tak på vegansk mat!! Både rene veganske cafer og vanlige. Cause why not🙋🏼‍♀️😌

Så, første sted ut: Happy Foods(swipe for å se flere bilder!)

Happy foods finner du i rolige bakgater på Frogner, rett ved vestkanttorvet. Hvis du har lyst på noe friskt og lett, this tha place.

Det har vært på to-do listen min siden mai (da de åpnet) ettersom jeg har hørt så mye godt om stedet og følger @happyfoods_oslo på Instagram + Irina Smith, som står bak konseptet er jo seff en Power Lady, da hun benner for å dele økologisk, smakfull og ren mat med folk og har derfor startet Happy Foods.

processed_2019-08-03 12.59.38 1.jpg

Dette er altså en Café hvor det serveres ren mat og 90 % økologisk. Det er ikke 💯 vegansk, men så godt som.Det går an å sitte både ute og inne. Inne er det en hyggelig og koselig atmosfære.

Irina er svak for tilbehør og elsker sauser og dipper, det er jeg og så det liker vi😎

Menyen er enkel å forholde seg til: friske salater, smoothiebowls, eltefrie speltpanini, kake og lekre drikker og ALT er hjemmelaget.

Jeg bestilte meg en grønn bowl med bla annanas og kokkos. For det første så var ikke smoothien bare helt sykt god: dyp, rik på smak og frisk. Men porsjonen var store og det ble servert i en stor kokkosnøtt😍

I tillegg fikk jeg meg en skinnende rød is latte på ingefær og rødbete juice (Swipe for å se)Omg. Boom den er et must om du stikker innom!

Jeg skulle gjerne testet mer, men det får bli en annen gang 😋

Det er rolig sted, servicen er god og maten kommer fort og smaker rikt og friskt. Anbefales! Ps: de har ikke åpent på søndager. Så her juksa jeg littegranne 🤷🏼‍♀️😁

Har du vært der?? Hva synes du??

IMG_20190804_112048_599.jpg
processed_2019-08-03 12.44.51 1.jpg