Vixen Influencer Awards - Power Ladies Representing

For en kveld. Overveldende og fin på samme tid. Tenk at bare etter seks år på luften så ble jeg nominert til Vixen Influencer Awards. Som semifinalist. Fy flate. Jeg er tydeligvis på riktig vei!

Som jeg skrev i et tidligere innlegg, så var ledelsen og juryen byttet – og en tungt kompetent gjeng med mennsker hadde tatt over stafettpinnen, og det merktes i nominasjonene. Men – jeg skulle gjerne sett en oppgrafering i katerogrier også. Jeg gikk hjem med følelsen av å ha deltat på en overfaldisk rosablogger prisutdeling. Jeg synes det selvfølgelig var stas da så mange av vennnene mine var der og var nominer. Men ser at vi har en lang vei å gå. Jeg skal tips disse supre dommerene om at vi trenger en oppgradering i kategoriene. Jeg savnet: årets miljøprofil (ingrid bergtun, spisopp maten er gode eksempler for nominasjon), årest håndtverk, årets samfunnstemme, årets impact influencer.. Ja noe sånn.. Anyways! Et stor skritt i riktig retning med årets endring allerede – så det er positivt. Ting tar tid. Sånn er det 

Kanskje jeg kommer i finalen i noe neste år? Vi får se. Håper ihvertfall jeg blir nominert som semifinalist <3

Bilde tatt av Christine Stronegger

Bilde tatt av Christine Stronegger

Medie-Norge våkner opp

Ting skjer. Jeg opplever at norske medier plutselig har begynt å level up. De begynner å ta ansvar og viser oss saker med flere synspunkt og viser oss bakteppet av samfunnet vi lever i. Det vi helst ikke vil se. Det politikerne helst ikke vil at noen skal vite om - og ihvertfall ikke tør å snakke høyt om ei heller ta tak i. Jeg opplever at ekstremt mange tror at  media viser er sannheten. At det som står der er det riktige. At det objektivt viser oss hele bildet og hvordan verden fungerer. Mange har derfor kun noen få kilder til kunnskap og sannhet. Om disse kildene ikke tar ansvar forblir mange uvitende og de viktige kampene blir ikke tatt fordi ingen tenker over at de faktisk eksisterer. La oss snakke litt om regnskog-saken fra dagens NRK artikkel.

"Norge gir milliarder til Brasil for å redde regnskogen. Samtidig fører Norsk Hydros virksomhet der til store utslipp av klimagasser og nedhugging av regnskog."

Jeg opplever de 8 milliardene vi har gitt til regnskogen siden 2008 som ren fordekkelse. "Oljenasjonen Norge sitt trumfkort på alle klimakonferansen siden Bali" som journalisten i NRK skriver. Ren avledning.

Hva hjelper vel de mrd. om vi fortsetter samme handel og business som før? Vi sier vi står for noe, prøver å betale oss til bevis for at vi bryr oss, men på daglig basis gør noe annet. Hypokrati, gjennomskuelig. Det er pinlig. Og nå når klimasaken står på som værst er det ingen som snakker om hvor pinlig det er at vi, Norge, har bygget oss rike på andres elendighet. Vi har bygget oss rike på å ødelegge kloden.

Nei, poenget med det hele var å skrive en takk til at media endelig begynner å fremme viktige saker. Saker som opplyser oss og ikke bare holder oss orientert på noen få ting. Og ps: Husk, journalistene er mennesker, med subjektivt ståsted.

upload.png

2018 for Power Ladies - tusen takk!

Yrja.Vixenawards

Vixen Semifinalist, jeg har blitt skrevet om i flere avis-artikler, jeg har selv fått skrive for Det Nye og Shape Up magasinene, jeg har fått masse nye og GODE venner og kollegaer, holdt månedlige events, gjennomført og publisert ukentlige episoder og fått massiv respons. TAKK!

Det beste med året var selvfølgelig endelig gå i gang med drømmen. Nå har jeg sittet på sidelinjen alt for lenge og sett alle andre bygge sin drøm - jeg har bidratt til å realisere fleres, og det orket jeg ikke lenger. Orker ikke bruke mine krefter på å oppfylle andres ønsker - ihvertfall ikke når det ikke er på mine premisser. Ja det krever hardt og smart arbeid å sette i gang med eget prosjekt, men det er nesten tyngre og mer krevende å gå med ideen kriblende i hodet. Det blir man utslitt av faktisk. Og nå har det gnagd for lenge. Endelig få dyret ut av hodet, gjennom fingrene og munnen og synliggjøre det for dere alle.

Og gud… Det har nå ført til at jeg er semifinalist i Vixen Awards. Det hadde jeg seriøst aldri trodd jeg hadde en sjanse i havet til. Meg og alle kjendisene. Vixen awards har rebrandet seg dette året - fått inn en tungt etablert jury og ledelse. De ønsker å ta ansvar. Etter mye kritisk omtale og finalister som trakk seg har dette nå ført til mye positiv. De har tatt takk og ønsker nå å tå ansvar for å løfte frem stemmer som skaper samfunnsverdi. og det er nok derfor jeg har fått en semifinaleplass. Flere av vennene mine er også der i år blant annet Siri Abrahamsen, med gleding konseptet, Helene meldahl med mirrorsme, Camilla Lorenzen med Fit Nok, Sara Lossius med Ingefærpodcasten, Femihelse jentene og Martine Halvorsen. Og selvfølgelig Kristine Ullebø og Madeleine Pedersen. Dette blir utrolig gøy tror jeg. Det er en anerkjennelse å få den nominasjonen. Før jul var jeg på vei ned i et mørkt hull - jeg var syk og følte jeg hadde jobbet alt fro sakte i 2018. Jeg har venner som kjører på og ikke tar seg 1 minutt til å puste i bakken, og de har all verdenstid til å gripe alle muligheter som blir kastet deres vei ser det ut som. Men, jeg må bare svelge faktum at jeg må jobbe i mitt tempo - og det fungerer like bra! Så lenge jeg vet hvor jeg skal og jobber for det. Which is exactly what I do!

Så 17 januar. Vixen here we come !

Takk for i år dere!
Det at dere har kommet på eventene mine, lyttet til podcasten og begynt å følge meg på sociale medier har vært utrolig fantastisk. Det er dere jeg gjør dette for! A big humble thank you!

klemmer fra meg!

Ord fra Instagram posten min

For et år 2018 har vært - og så utrolig kjekt det har vært å bli kjent med så mange av dere online og offline på mine månedlige Power Ladies + Jentesjef events. Julefesten med bla @she_community avsluttet 2018 med et fyrverkeri av en gjeng!!!! Flere av dere har blitt nære og gode venner 😭 Tusen takk for at dere lytter til podcasten, blir med på de fysiske møteplassene jeg skaper og ikke minst nå bidratt til at jeg er i semifinalen i @vixen_magazine_2018 som årets stjerneskudd 😭😭😭😭 
2018 har virkelig vært magisk og jeg gleder meg nå til reisen gjennom 2019 med dere - de månedlige eventsene fortsetter, jeg kommer til å gjøre mer live ++ mye mer - og første episode i 2019 kommer i uke to med en ekstra spice. 

Januar 2019

Klokken er halv fire. Det er lørdag. Ute er det frost og speilglatt. Himmelen begynner å bli rosa. Mens jeg, jeg sitter inne med hodepine. Selvpålagt hodepine.

Sosiale medier kan slite deg ut i dag om du ikke bruke det bevisst. Sitter man bare og skroller og jager etter oppmerksomhet, da kan timene fort tikke og man ender opp som gjennomsnittsnordmannen som skroller 92 meter per dag. Bare på facebook. I dag har jeg gjort nettopp det. Jeg tror jeg har scrollet meg nedover til sammen 200 meter, på instagram. Timene har forsvunnet uten at jeg har lagt merke til det, og her sitter jeg, enda i pysjen. Hver lørdag og søndag pleier jeg å dra på langtur til Bygdøy. En løpetur som tar ca 1 t 45 minutter. Det var planen i dag også. Men her sitter jeg, grodd fast, i sofaen med abstines-fingre som vil klikke på mobilen igjen, og igjen, og igjen. To do listen min i dag var lang. Jeg pleier å schedule white space hver lørdag. Tid til å ikke gjøre en dritt. Jeg opplever at om jeg tar en pause, og gjør akkurat det jeg føler for en hel dag så blomstrer kreativiteten, produktiviteten og effektiviteten resten av uken. Jeg har opplevd å skrive ferdig 2-3 intervjuer bare på en sånn dag. Og det er egentlig det som har skjedd i dag likevel. Da jeg nektet meg selv min vanlige dag off - så endte det opp med fri likevel. Fri i form av usunne timer hvor jeg har prøvd å gjemme meg fra meg selv, prokrastinere alt jeg skulle gjøre og søke etter kjærlighet fra andre. Ikke hadde jeg noe på instagram å gjøre, jeg har postet det jeg skulle. Det vil si, jobben for i dag i sociale medier var faktisk gjort.

Okei. Point taken, det er kjekt å sitte å føle seg som et offer. Men til syvende og sist er det faen meg ikke det jeg er. Jeg er en person som har full kontroll over meg og mitt. Likevel ga jeg faen i det i dag og synes synd på meg selv. Gud for en ubrukelig dag. Og ja, jeg kunne endt opp nå med å sitte her med forakt ovenfor meg selv, noe jeg følte på i noen få minutter, men, det er til syvende og sist jeg som har kontroll over mine følelser, tanker og handlinger. Så. Gjort er gjort.

La oss akseptere denne lørdagen og løsne på planen og heller tenke på resten av dagen som fri. Det er det eneste som vil løse meg fra denne jobb-streiken jeg er inni. Det var fri jeg skulle ha. Ferdig snakka. Rutiner først. Lørdagene er hellig. Ferdigsnakka. Uansett hvor mye jeg må gjøre så skal lørdagen alltid være fri. Ferdigsnakka. Hvordan ser din helg ut? Nå skal jeg sitte på rumpa litt til, drikke en kaffe på havremelk og komme meg på en rolig kort løpetur om en time eller to tenker jeg. Deretter skal jeg se på tv og ikke fokusere på at hele dagen egentlig bare gikk til waste, og at hodepinen hamrer. For til tross så har jeg faktisk fått 50 nye norske følgere på instagram bare i dag. Så jeg har faktisk jobbet, bare med noe jeg ikke hadde planlagt.
Det siste skrev jeg rett og slett for å føle meg litt bedre, og det hjalp. Det er som regel alltid noe positivt man kan fokusere på selv om selve situasjonen er kjip.

Scheduler du white space?

God lørdag!

9to9daily interview!

This week - the third time I’ve gotten interviewed by a magazine happened!
If you’d like to get a little seakpeak into my world you should definitely check it out. I love Evodies concept 9to9 - she has the same vision for the future as me and loves to showcase fierce women :D

To read more click here


9to9 Girls: Meet Yrja of the Power Ladies podcast

9to9 Girls is a collection of short portraits of strong and creative women who have all, in their own rights and on their own terms defined what a successful life is to them.

Meet Yrja! The 29, Oslo born and hosting manager of the new and uber inspiring Norwegian podcast: Power Ladies. I attended her first Afterwork event at Hanna’s new vegan venture NOFO and thought our missions could not be more aligned! Yrja has started rallying a pretty fierce community of powerhouse women in Oslo, and I am very excited to have caught her in her busy schedule to learn more about her plans for Power Ladies and her inspiration in life.

Yrja.9t9daily

WHERE CAN WE FIND YOU ON INSTAGRAM?

@yrjaoftedahl

AT 9TO9, WE LOVE ENTREPRENEURS AND THEIR SIDE-HUSTLES. TELL US A LITTLE BIT ON HOW YOU GOT STARTED!

Oh gosh… I had been dreaming about having my own Youtube channel and podcast for about 3 and a half years before I finally did start. The timing never felt right, and the concept of the show did not become clear to me until 6 months before I put it into action. I then found a production company and started booking my guests. As simple as that.

YOUR AMBITION FOR THE NEXT 6 MONTHS?

I really want to start broadcasting the podcast on Facebook and Youtube. So hopefully within a few months, this will happen! Also hosting more learning-focused and inspirational events next to the Afterwork I already host- is on my list as I want to connect and build the community even further. All of my listeners are such great people, I just want everyone to meet each other and connect. I know so many women do not have a support network of great female friends that can enable them to believe in themselves and have confidence in their ideas. I would really like Power Ladies to be a meeting point where they can meet and tap into this. Finally, I also would love to collaborate with more companies and develop my brand even further, I have many plans.

WE LOVE POSITIVITY. SO WHAT IS THE THING YOU LOVE MOST ABOUT YOURSELF?

I love that I can be good at never stressing out. I love that I know how to prioritize my time, and give a F***. NO is my default mode, so I’m definitely not a YES person. I really do not want to be on anybody else’s agenda but my own. And also, I like that I can live by ‘being good enough is enough.’ Work hard but rest harder is my mantra. I believe that if you rest the brain, and carve in the time to become creative, this will be beneficial to your work.

WHAT HOLDS YOU BACK IN LIFE?

Fear of failure. Though I’m proud of myself for finally starting addressing that in my life. Because if I don’t dare to take risks, I’ll never end up where I want to be. The world needs more people doing what they truly want. My place and your place in this world matter, so just go pursue what it is that you want. Surround yourself with people that are happy, see yourself for who you are, and push yourself to fulfill your potential. This is how you’ll be able to conquer fear.

WHAT ADVICE WOULD YOU GIVE YOUR 23 YEAR OLD SELF?

I’m not sure I would tell her anything. At 23, I wasn’t ready to do something myself- I think- even though I had been brewing the idea of creating my own Youtube channel for 3 years. But seriously, I don’t think it would have turned out to be successful then. I’m actually happy about how my life has turned out. I believe its course has taken me to where I am now, and it’s been such an important journey, that I wouldn’t change it.

Well actually. One thing just came to mind. I wish I had discovered San Francisco earlier in life, as I had been searching for a place and people to truly connect with since I was young. It’s when I went to San Francisco at 25, that I finally could relax and breath and feel I had arrived home.

MY LIFE IS SUCCESSFUL BECAUSE…

Things just start to work out the way I always wanted them to. I get to express my creativity and do something I really enjoy and am good at professionally. I also have really good friends who inspire me and push me forward in life. My life is also successful because I am good at taking care of myself, and I really do not care much about what people think of me.

WHAT IS ALWAYS IN YOUR BAG FROM 9 TO 9?

Just my keys and my phone. My card is also pretty often with me. Nothing else.

WHAT DID YOU DREAM TO BECOME GROWING UP?

First a Math teacher, then a journalist. No one really told me that it would possible to be something else than a doctor, lawyer, journalist, teacher, police or firefighter. Being an entrepreneur and enjoying your job was just totally out of the picture. How crazy is that? One of the many things I missed at school was the encouragement and learning how to create things, and how to think critically and chase the life you want. Had I had been encouraged in this way, I would have started seeing opportunities and going after them much earlier.

WHAT IS WOMEN EMPOWERMENT TO YOU?

I think the Wikipedia’s explanation is pretty good: “Women's empowerment is the process in which women elaborate and recreates what it is that they can be, do, and accomplish in a circumstance that they previously were denied”. I’d like to add to that the notion of a support network to achieve this. Without people inspiring you and showing your love and support along the way things can be really difficult.

NAME 3 WOMEN WHO HAVE MARKED YOUR LIFE AND WHY.

My mum. She is my best friend and has been with me and loving me deeply throughout my life.
My grandmother. She opened her home to me when I was 16 and ill and in need of another place to live, and because she cares about me no matter what I do.
My friend Maria. She was the first person I ever felt at home with.

I really had no female role models when I was younger, when I come to think of it now it is actually really sad but this shows so much.

HOW DO YOU CREATE YOUR PERSONAL CHAMBER?

I am good at saying no and having no plans. My time is precious and I only prioritize people and gatherings that energize and inspire me. I normally always do what I want to in the moment (when I’m not working).

WHAT IS YOUR SELF-CARE ROUTINE?

Drink water, eat healthy, work-out and get enough sleep (though that last one is difficult). Besides the above, I take time to rest and do nothing.

WHAT IS ON YOUR BUCKET LIST?

  1. Attending Burning Man again (it was a mind blowing experience when I was there years ago. And I really want to go back!)

  2. Living in California.

IF YOU ONLY HAD 1 PODCAST TO RECOMMEND, WHICH ONE WOULD IT BE?

The Tim Ferriss Show - my absolute favorite thing to listen to!

Thank you so much to Yrja for her honest and inspiring interview! If you understand Norwegian make sure to check-out Power Ladies the podcast. And if you don’t - well watch this space, as she is well on her way to conquer new spaces!

Dear Power (Ladies) People

Thank you so much to all of you listening to my podcast and supporting me along this incredible journey.
Such lovely messages I get straight into my mailbox, Facebook and Instagram. I couldn’t be happier, making the podcast and seeing how much I touch and inspire you is the best. All I was hoping for. Thank you!

New chapters are to come, I really want to connect personally with you guys who follows my concept. So a heads up for the road to come - new collaborations, events, retreats, workshops etc.. Hope you’d like to continue this adventure me and let me know if there is anything else I can do for you.

xxx

Yrja

jentesjef.powerladies.nordicfoodprint

And BOOM, Launched It Is!

POWER LADIES just arrived in all podcast apps and programs. And can now be enjoyed in your sweet ear on a morning run or whilst commuting to work. It went stright to the top right away but I'll have to work to keep it there. But we can do it! Can't we?!
I think I'll start a Facebook group - i guess this is a community that can grow and become fiercely full of power women. Lets cultivate this energy and take the world upon our chest!

It's all norwegian but give me a few years - the world is next.

Here is tha episooooode - welcome into mah audio roooom!

Yrja.PowerLadies

New road ahead

Hey you guys! 

I just became a part of EgmontPEOPLE (and now colleagues with a wonderful bunch of peopleand that required me to start writing in Norwegian for the articles.

I'm still struggling a bit with verbalizing myself in the best way, I still feel I can not fully express myself in Norwegian, but hope that will change <3 I think my podcast(yet to be launched)-

Here are some of my new amazing colleagues. Such inspirational women!

Here are some of my new amazing colleagues. Such inspirational women!

Would You Enjoy Living In A Metaverse?

Article previously posted on Steemit :)

"A virtual-reality space in which users can interact with a computer-generated environment and other users." Wikipedia

IMG_3263.JPEG

Would you enjoy living in a metaverse? A life where you choose your reality at any time of the day? Where you are the designer of your own destiny? Where you're in complete control, yes, a life where you are the hero? A life where you have the power to make everything be like whatever you want it to be? And be whomever you want to be?
Through mixed reality tools it will feel real, you can go wherever you want whenever with whomever. Sounds like magic right? Well, futurists says it's a certain probability.
What would such a society be like? When the whole world gets connected to the cloud and come online in such a metaverse? Will it set humanity free? Will we no longer be trapped in our misery when we can fully express and be ourselves?
We will be able to escape our bodily limitations, yes, escape our biological jail.

Well, whatever makes life more exciting and feeds my curiosity I'm up for it. And If we are going to live for a looong, long time, even turn immortal it really has to happen. If not we might even die from boredom or commit suicide because of it. And we also need to get out in space, manipulate matter and crack all the codes of science then life is about to get really really exciting.

We can't prove that we aren't live in a metaverse already, can we? Perhaps we are and have always been just software? That this what we think is real isn't. That is all just simulation made by an advanced civilisations long time ago.
Well, we wont fint out before we get smart enough, will we?

Science is magic, magic is science.

What is real? And is real and reality actually a thing? If it's all just simulated isn't that just reality then? What defines reality must come up for debate sooner or later. What if all there is is a simulation? Or must there somewhere be something out there which is not then?

What are your thoughts? Would you enjoy living in a metaverse? Do you think it's all just a simulation, that we are all computerised? Curious to hear your thoughts!

See you around <3

As always,

A big thank you for reading!

Love,
@yrja

Want to learn more about me? Read my #introduceyourself post here.

Btw, I'd really love to get to know you so feel free to drop me a comment below or add me on facebook! :D

Watch some of my videos here
Trying out a driverless car
What does the future hold for young ambitious people?
What is aging anyway?
Will Robots Replace Doctors?

Week In Review - 19th of March

Uh-oh. Sorry to say that this time I didn't do a weekly wrap up in English. BUT if you still wanna go read it (I believe there is a translation app somewhere that might make it easier for you ;D ) click here.

But what I didn't put in there was the IBM Client Center launch event I went to this week at Tøyen, so I thought I should add a note to it here instead. If you'd like to have a look for yourself what it was all about I embedded a video below for ya! As I was one of the very few not all covered up in clean tight suits I, of course, had to be put in the movie clip from the happening. Kinda fun though.
I've got "head of x", within their title, friends at IBM which turned out not to be a dumb thing to have when things like this happen. I kinda feel a little honored that they chose to add me to the evening. So, to finally inform you in written form what IBM Client Center is all about here you go; Its a showroom open to the public. Kind of like a museum!
And oh yes, they are doing quite interesting work you can go have a look at any day you want, except you'll have to book in advance. 

Have a niiiice week yall!

And what I am still thinking about it whether I should continue writing in English or not. I do not feel comfortable or able to express myself through writing in Norwegian. I feel all pretentious, like I'm writing as I was 13 years old or something. Hmm what to do? Help me? Please :D You know I'll hug you over and over and over and over and.. yeah..

CryptoCrash

Happy Sunday!

The sun is indeed shining brightly here in Oslo and the sky is clear blue. Even the birds are singing beautifully loud.

So onto what I wrote this for;

Im super fond of blockchain and I do believe in crypto and I particulary like Ethereum as you can build apps and plattforms upon it. Anyway, recently there were 6200 dollars in my crypto account which I was kinda happy about since I only invested 100 dollars(damn yeah, talkabout a helluva bargain!!). But now this morning when I checked, booom there is only 2200. How is this even possible😭 anyways. Its a long term investment Ill pray for it to be back. 

And then;

to the good news, If you havent invested yet, this is a good time for you. Just a heads up, if you’re having some money to spare, go do it. But consider it a long term investment. And do etherum.

Enjoy this sparkling morning :))

IMG_2903.JPG

Stephen Hawking is dead..

Its great to see him smile like this. Makes my heart tingle.&nbsp;

Its great to see him smile like this. Makes my heart tingle. 

Wow. It's so oddly strange when people you never thought would die do so. Jezes. Now it was Stephen Hawkins time. Death is really a weird concept, and he just wasn’t around long enough to even be able to extend life, which I’ve heard rumors about being possible within ten years. So.. When great minds leave the building its a big loss for humanity. Pioneers that drives our society and knowledge forward and challenges all of us… Those are the people we need to be here. Who’s gonna replace him? Hopefully he is in a better place now, I’d like to look at things a bit more spirituality and optimistically and I really wish for him to be somewhere where he is not attached to his old body, hope he is just an entity that can fly around in space or that he has been redesigned into something else.

Thank you Stephen for everything you helped out with. Without you I guess lots of things would still be a mystery to us.

Good luck.

All the best

Update! An EgmontPEOPLE Update!

Hey you guys! I just became a part of EgmontPEOPLE (hear: salutes), which means that from now on I will be writing from a blogg.no blog, in Norwegian(yikes, how to express myself now?). I'm not sure how often I'll be updating this one but for sure I will as my preferred writing language is English. Really, Norwegian is a poor language and its difficult to write what you really mean and let your personal voice flicker throughout the text since there ain't too many words to use or ways to put your sentences.

I just claimed www.yrjaoftedahl.blogg.no and started writing a bit just to get things going but I might change to www.yrja.blogg.no

You can still reach me on my social media channels and e-mail me at friends@yrjaoftedahl.com

My sister and I celebrating her birthday.

My sister and I celebrating her birthday.

Motivational Wednesday

I have always had this creepy fear of doing what I love the most solo. I've done so many things all by myself for years but when it comes to do what I truly desire there are a voice and anxious feeling inside when thinking about it doing it all alone with no one to talk things over with, no one to share experiences and share ideas, no one to have fun and share downsides with on the journey. What do I got if I fail on what truly matters to me? What I've desired the most all my life? Who am I then? That's why it scares the heck out of me. Because without my burning passion and feeling for me being able to accomplish what I want the most, I feel that my identity simply vanish.

The voice within I am pretty sure comes from my childhood and my parents in general. "Dreams doesn't exist and you can't achieve what you want, cause there is no such thing, society is not made for you to do such things, life is hard" this is what I've been hearing over and over again. Every time I tried to share a dream or wondering about how to do things this came up, and not only then but everything related to this topic brought this up. Support and on and belief in who I am and what I can and want to do I have never gotten from home.
I know everyone is scared to do things by themselves, but having those two people who have been your authorities as a child and are your closest that does something with you. But to me, its time to make a settlement with this. Because of lots of things you need to do alone if there is no one who'd like to tag along.

The thing is that I know I can do it, I know I've got talent for it but that's why it scares the heck out of me bc I don't want to fail myself bringing this gift into daylight. Fear of failure and huge performance anxiety which only kicks in when I truly want something I know that I can do but with a hard amount of work.
So today I am in need of some empowering content and perhaps you can benefit from it too. Its absolutely some great words she puts on the table. Everyone is scared, everyone is struggling but persistence and vision is what is gonna get you where you want.

And just to add in, if you happened to miss this genius vlog post by Casey Neistat you gotta watch it right away. Take the time to do it right now!

Want To Live Longer?

I do. No doubt.
Not only that but I'd like to grow old respectfully of my soul staying healthy, not attacked by this horrifying disease called aging. At least me and several researchers name aging an illness. I truly believe we all will, in I guess about 20 years .

I've been writing posts on this topic previously. If your interested in learning more about my thoughts and findings, here you go: "Lets Put An End To Aging Together"

But before you scroll further down, watch the video below about how we potentially can extend our lives.

Are You Protecting Your Data?

Google recently announced that only 10 % of their users use two factor authentication. Who uses google? Basically everyone. 90% of us doesn't protect ourselves well enough digitally. It's sort of like leaving the front door to our house unlocked. I've been slow with that process too, but a few years ago I choose to stay secure and I highly recommend you too. I should definitely start using Dashlane or something a smart password app but haven't done that yet. Shame on me :O

Anyways its good just to stay informed on what is going on so that you can base your choice on solid ground.

Week In Review - 3rd of March

The moon gets its own cellphone network, 700 groceries goes plastic free, India to launch a school teaching happiness and skills of the future and Bill Gates to fund a completely new smart city. Life is exciting!!

To begin:

Book I am reading this week "Alibaba: The House Jack Ma Built" by Duncan Clark. Super interesting. What I find the most compelling is that everyone changes positions all the time. I think not 5 years go by without you having changed your title. I think that is super healthy for both workers and the company. And they also basically take on any industry.

#FUTURESOCIETY 

News of the week: Ekoplaza in Amsterdam goes plastic free!!! This shop just proved that 700 groceries can be sold plastic free. Thank god someone is taking responsibility and paving the way.

 

This week I discovered a highly relevant new 10 episode podcast series by World Economic Forum about the future. «Shaping The Fourth Industrial Revolution» is definitely worth checking out to easily get an overview of how our lives and society are changing.

FullSizeRender.jpg

Say whatever you want about Bill Gates but do so on solid ground. Read about what he does with all his money instead of criticising him for having so much. Luckily he and Mark Zuckerberg and Elin Musk etc happen to have cash and thank god for that, more clever , conscious and caring minds who wants the best for society you have to look way longer for. Thanks you guys for everything you give. Other rich people has way too much to learn from you.

Now Bill Gates is funding an entire new city to be built in Arizona in the coming years. Ita supposed to be the smart city of the future and housing 180.000 people. Have a look in the video below. 

#SPACE

So, listen, by 2020 the moon will get its on mobile network...!

#EDUCATION

Breaking: India is building a school focused on teaching happiness. Opens in 2020 and will be teaching the skills of the future. Seems like I need to move to india when I get kids and theyre ready for school.

 

Google want to teach more people AI and Machine learning and launches FREE courses! Go check it out :)

#HEALTH&MEDICINE

Stem-Cell stroke treatment repairs damaged brain tissue !! Good news for the 15 million people who is suffer from strokes every year.

LSD Treatment can actually "harmonize the brain"

Tim Ferriss is extremely positive in treating mental health illnesses with psychedelics. I only startet thinking and reading about this a few years ago and it makes sense to me as well. In his recent newsletter from this week he posted lots or resources to read more about this topic and I thought it was a good time to add them here. For sure ill write another post solely on this but not in the nearest future so, dig in. He also has a great episode on hus podcast with a guy who works and researches on psychedelics treatment. Too me natural psychedelics used only 1-3 times and then makes more sense to me than swallowing crappy cocktail medicine cyntetic from the lab with serious side effects everyday for years. Or what? I also cant wait until treating mental issues with lights become the norm. It says it will be standard in about 15-20 years. Crossing my fingers. Thats even better. Treating it in natural ways and not dangerous side effects medicine the pharmaceutical insustry cash in for making you take it everyday.

ONGOING STUDIES:http://www.hopkinsdepressionstudy.com/flyer.pdf [Depression Study Website]
http://www.hopkinspsychedelicstudy.com/HealthyVolunteers.pdf [Imaging study in healthy volunteers]
http://hopkinsmeditation.com [Long-Term Meditator Study]
www.smoking-insight.org [Cigarette Smoking-Psilocybin Study Website]
religiousleaderstudy.org [Religious Leader Study Website]

RECENTLY COMPLETED STUDIES:www.cancer-insight.org [Cancer Study Website]
http://www.bpru.org/spiritual-practice/[Meditation Study Website]
http://hopkinspsychedelicstudy.com[Comparative Pharmacology Study Including Psychedelics]

RELATED LINKS:http://tedmed.com/talks/show?id=526825[TEDMED talk 2015]
https://vimeo.com/122278721https://vimeo.com/122267529 [Interviews with Cancer Patients]
https://www.youtube.com/watch?v=jPLimDG_HVY [TEDx Talk]
http://www.radiolab.org/2012/dec/17/mind-altering-bliss/?utm_source=/2012/dec/17/&utm_medium=treatment&utm_campaign=

Super-blood to treat cancer

#ARTIFICIALINTELLIGENCE

AI should is monitoring you right now and here is how it uses its data. 

 

There will certainly be no limits to what AI can accomplish in the future but that is something you already knew I hope..!

#EARTH&ENERGY 

The worlds largest reforestation project has gotten started. This was announced in 2017 but I didnt remember reading it until today. They are aiming to restor 23 million trees by 2023! Incredible news. I just hope people stop tearing it down if not it wont be too much of a help, or what?

Read more here

 #BLOCKCHAIN

Blockchain is helping democratize access to credit. Thank god!  

#HARDSCIENCE

A new species of the toughest animal on earth was recently discovered in Japan. These living beings are fucking hard core!!! Boil them, freeze them, drown them put them into space and they still wont die. Great for longevity research!

Does biological anatomy really capture the entirety of who we are?

Are ‘You’ Just Inside Your Skin or Is Your Smartphone Part of You?

FUTURISMS WRAP UP OF THE WEEK

Wish you a wonderful week and I hope this might spark som interesting conversations!

Just, by the way...

Remember, when you find yourself in struggle, think: "what would a person I admire do" To me I could think. "What would Elon Musk do or what would Tim Ferriss to etc." To try to tap into their mindset to help solve and overcome my own challenges :)

Love,

Yrja

The Future Of Advertising Is Decentralized?

As I am a blockchain believer I discover lots of new projects based on decentrized technology. This week I came across something I had never previously been thinking about, blockchain based advertising and learned more about what advertising do to our devices.

In the video below, Brenda Eich, the founder of Javascript, Mozilla and Firefox tells about his new blockchain adventure BAT (basic attention tokens) To me it sounds revolutionary and obvious.  It's quite fascinating.

"Digital advertising is broken. It is a market filled with middlemen and fraudsters, hurting users, publishers and advertisers. The Basic Attention Token (BAT) was developed to address this. BAT, an ERC20 token built on top of Ethereum, will be the token of utility in a new, decentralized, open source and efficient blockchain-based digital advertising platform. 

In the ecosystem, advertisers will give publishers BATs based on the measured attention of users. Users will also receive some BATs for participating. They can donate them back to publishers or use them on the platform. This transparent system keeps user data private while delivering fewer but more relevant ads. Publishers experience less fraud while increasing their percentage of rewards. And advertisers get better reporting and performance. " 

Read more here

What Would You Do If the Internet Collapsed?

 

I’m following Hashem al ghalis «what if» show on Facebook. This week he put this great question on the table with an answer. «What would you do if the internet collapsed?»

Can you imagine? What would your first thought be? How would you react at first? How would you adapt? What kind of life would that be?

I guess if you’re above 50 life would go back to what this generation consider «normal». With wired cell phones, fax and TV as the primary way of communication and mass entertainment.
But how would generation z feel? All they know is an online life. They’ve never had an experience of just going over to their friends house, knocking their door without an appointment. For them this concept sounds absurd and embarrassing. Do I actually need to talk to people face to face to make friends? Oh shit! I guess they’d all be filled up with an instant social anxiety by that thought. At least that would be my first reaction if virtual was my reality. Communicating online is way less scary and very often one dare to say things you’d never ever dare or consider to say in real life. Online things might not seem rude, scary or hurting. But if you took those words and visuals offline you'd be highly embarrassed by yourself.

I would probably feel kinda stressed but I believe I would feel a bit of relief as well but that perhaps if I knew it was just for a short period of time before internet came back to work again. 

If I then got told that internet will never be up and running again ever I would be kinda frustrated. What the fuck? I would not be able to believe it, really. We just had it, how come we can never make it happen again? I would absolutely live with that voice and frustration inside of me forever. So peace would come to some extent but there would always always be a longing for the graceful alien world in which we once had one click away.

So enjoy it and be grateful. You never know when your whole world will go away. Either its a person, a pet, your health, your wealth, water, food or internet!
Think green, sustainable and act with kindness. You never know when its your turn to meet the unknown.

Week In Review - 25th of February

A bit late out on my weekly wrap up but thats fine. Right..!
As I am human and easily get addicted to good entertainment, I ended up watching "Halt & Catch Fire" the whole day yesterday, completely immersed in a binge. I can not believe I've never heard of this Tv series before. Right down my alley from the entrepreneurial computer industry in the 80s. Its sort of a niche show, but its really good. Added the trailer below. I also learned that the first ever Computer Programmer was a GIRL! Yeah, and her name was Ada Lovelace. What a beautiful name and story.

28383872_10160037495940301_1553777160_n.jpg

Besides this I signed up on Rize this Friday(which was their launch date of their public version of the app). Ive been waiting for a few months and then finally it's ready to be used! Its a blockchain based live streaming interaction platform by YouNow and made on PROPS Tokens based on Etherum. I'm starting to wonder wether I should go start using it or not. I missed my shot on youtube, blogging, Instagram, snapchat and musically. All of these platforms I discovered right when they were launched or early on, when nothing was going on and no one was there. What would have happened if I simply continued doing it from day 1 I was there? I just felt I had nothing to share.. I didn't know what I should write or say. Who'd listen to me? And now.. I am SURE this platform is gonna hit it aswell. Can I afford to miss it? Do I want to miss it? Hmm follow me and lets chat when I go live. My first Rize conversation was actually with Casey Neistat. Join me!

 

#FUTURESOCIETY

MIT launched their yearly "Breakthrough Technologies of the Year" article. 
3D Metal Printing, Artificial Embryos, Sensing City, Neural Networks and more. Check it out for yourself here.
Peter Diamandis says 2018 will off this:

  • "Quantum Supremacy Achieved: The first demonstration of a quantum computation that can’t be simulated with classical supercomputers is announced.
  • Emotion AI will become embedded into conversational interfaces. It will be socially acceptable to scream angrily at Alexa. She might respond with something like, “Please don’t yell at me, that hurt my feelings.”

Here is the rest of his predictions for the years to come.

#HEALTH&MEDICINE

Getting closer and closer on the longevity journey. Perter Diamandis and Ray Kurzweil says that within 10 years the wealthiest will have th opportunity to extend their lives. One clue and inspirational thing is this immortal jellyfish


#OTHER

FUTURISMS "THIS WEEK IN SCIENCE"

Kurzgesagt also published their monthly video this week. I'm just adding in here Id love to hear your take on this.