Health

PCOS - og meg.

1914922_252507215284_1072358_n.jpg

PCOS. Jeg har PCOS, Polycystic Ovary Syndrome - en endokrin lidelse, som resulterer i hormon ubalanse og rammer millioner av damer over hele verden (1/10) - og let me tell ya, det var en f***ings befrielse å finne ut av, selv om jeg ikke skjønte hva det innebar før i en alder av 30 år.

Høsten 2018 var starten på en bølge av fokus på kvinnehelse i sociale medier, takket være blant annet Femihelse og flere som har brukt stemmen sin til å preike dette glade budskap - og takk gud for det, fordi jeg har nå fått et begrep å forklare plagene mine med.

PCOS.yrja
pcos.yrja
Yrja2008

Det er faktisk ikke før noen har gjort meg bevisst på det at jeg har skjønt at det faktisk er et felt jeg kan svæææært lite om. Selv om kvinnehelse er en stor del av å være kvinne!
Jeg har hele livet slitt med alle rare slags greier; sensitivitet på mat og allergiske reaksjoner, hevelser i kroppen, mye opp og ned i vekt - veldig lett for å legge på meg, oppblåst mage, utmattelse, rush av energi, hode på høygir, depresjon, verking i hele kroppen etc..
Det var ikke før jeg randomly fikk fortalt av en gynekolog for to år siden at jeg hadde et syndrom som gjorde det vanskeligere for meg å få barn og det var derfor jeg hadde så sjeldent mensen at jeg ihvertfall én brikke falt på plass. Men det skulle gå to år før jeg faktisk fikk info om hva PCOS egentlig er, dette fordi jeg skulle forberede meg til et intervju med Melina Magulas i podkasten “Power Ladies” og hvordan det har satt kroppen min ut av spill helt siden tenårene - at dette ikke bare var et syndrom som KUN handlet om å ikke få barn så lett. Når jeg da ENDELIG satt meg inn i PCOS og dykket inn i det at alle brikkene begynte å falle på plass og alle plagene og problemene fikk plutselig hold i vitenskapen og var ikke lenger bare noe jeg måtte overbevise lege og familie om var galt. Som jeg har prøvd på i flere år. Men som om ingen har tenkt tanken.

Det er da jeg tenker, dette begynte i ungdommen. Hva om noen bare hadde tatt meg på alvor med min uregelmessige mens, istedet for å skylde på at jeg mensen ikke kom så ofte fordi jeg trente for mye. Tenk hvis jeg faktisk ble tatt det på alvor og fått diagnosen PCOS i tenårene, gud det hadde spart meg for MYE trøbbel i livet. Enormt med forvirring, leting etter svar og tid på å overbevise de rundt meg at noe var galt, og at jeg ikke kunne gjøre xyz eller tålte xyz.

Men selvfølgelig, alt i alt er det helt greit at det er sånn det er nå også, bedre å finne det ut sent enn aldri, og disse erfaringene har tross alt gjort med til den jeg er i dag. Og dette mennesket er jeg veldig fornøyd med å være. Så i dag kan jeg altså vitenskapelig forklare plagene mine og ikke bare cover things up med at “jeg er sensitiv til mat og andre omgivelser” - noe som forsåvidt ikke sier så mye håndfast eller forståelig.

PCOS.yrja

Jeg kunne spart denne jenta for mye dritt.
Jeg har ikke opplevd symptomet ekstra hårvekst, men noe jeg har merket ganske godt er insulin resistancen. Et eksempel: nå vet jeg ihvertfall hvorfor jeg reagerer så veldig på sukker og karbohydrater - kroppen min bryter ikke ned insulin, spiser jeg det så klikker hodet og kroppen, jeg begynner å svette og jeg får et enormt rush av energi og blir totalt distorted, som om hodet er under vann, totalt ufokusert jeg forsvinner ut i intet, akkurat som om jeg er på dop (har aldri prøvd det heller, men jeg innbiller meg at dette er litt i samme gate).
Mamma merker om jeg har spist sukker på null komma niks, jeg blir en annen person. Da snakker jeg om det klassiske raffinerte sukkeret og cane sugar, det er det absolutt verste. Spiser jeg for mye sukker og karbohydrater resulterer det i rask vektøkning og mer sukker cravings. Det kan også gå så langt at man får diabetes type 2. Så jeg tipper det er mange som har diabetes type 2 som kunne unngått det. Om de tidlig hadde fått bevist de faktisk har PCOS. Med andre ord, jeg må spise så rent som mulig - og bør holde meg unna gluten, dairy og animalske produkter, sukker og annet processert mat og for mye karbohydrater - fordi hvis ikke blir jeg dårlig og kan få andre sykdommer i tillegg. Ø fy faen, jævlig kjipt, men heldigvis begynner flere å spise som meg! Og det er den retningen vi går i!

..Anyhow, nei altså, dette er helt absurd at vi vet så lite om dette - fremdeles i 2019!
Jeg fikk nylig Femihelse sin bok i posten, og nå håper jeg den blir sendt rundt til hele landet sammen med boken “gleden med sjeden”. Tusen takk til alle dere som går ut, tar ansvar og snakker høyt om dette!'

PCOS

Stillesitting, den undervurderte helsefare.

stillesitting.yrjaoftedahl.melinamagulas

Tør du å ta deg en rusletur hvert 30 minutt på jobb, mens kollegaene dine sitter ved siden av? Eller kjenner du litt på skam og dårlig samvittighet for å ikke sitte å jobbe noen stop og derfor lar være, du har jo tross alt kun 30 minutters pause?

Vi sitter som aldri før og samfunnet vårt er designet rundt å sitte stille (sedentary jobs have increased 83 % since 1950 according to the American Heart Association), dette til tross for at forskere blant annet har avdekket at å sitte stille mer enn 6 timer ila en dag øker risikoen for tidlig død betraktelig. I tillegg er det høyere risiko for obesity, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, hjerneslag og hjertesykdom. Psykisk påvirker det hukommelsen og hjernefunksjonen generelt pga mangel på konstant blod gjennomstrømning. I tillegg øke sjansen for depresjon og angst.

"According to the Mayo Clinic, analysis of 13 studies concluded that: sitting time and activity levels found in those who sat for more than 8 hours a day with no physical activity had a risk of dying similar to the risk of dying posed by obesity and smoking."

Så - per i dag er det fremdeles en undervurdert helsefare og forskningen på feltet har såvidt begynt - spesielt med tanke på hvordan det påvirker oss kognitivt . Foreløpig så anbefales det å reise seg opp og rusle litt hvert 30 minutt og kanskje gå til innskaffelse av en standing desk.. .

Jeg personlig har kjent på at det er litt ubehagelig å skulle bevege meg hvert 30 minutt når jeg har vært ansatt og kollegaene mine sitter ved siden av.

I episode #52 som slippes i morgen snakker jeg med @melinamagulas om hvordan å håndtere nettopp det og stillesitting generelt. 🎙️

Les mer

@powerladiespodcast


Health & Time - Value number 1

It’s easy to get caught up in what people think thus end up doing things you do not want. Either its buying stuff so that you can show people that you represent something, that your identity is attached to some kind of materialistic shit, or not to say no to things you really do not want to spend your time and energy doing but end up letting everybody else control your agenda regardless.

To me thats the worst. My time, energy and health is precious. Health is the only home I have and I have to treat it well. When all is all, and if we look at everything in a high end perspective.. Time & health is all we got… So be mindful!

So.. Today I wont write a long piece on this topic as I actually am exhausted after a week of no sleep, meaning as this is a Saturday I am still spending it in bed. For the first time in months I slept until 11 am. How amazing was that!!!!!!

Anyhow. My biggest priority in life is health & time, cause I know - that if I do not feel good I wont be as productive and have a great mind as I normally would. And mostly that is entirely up to me. So gotta water my plants and treat my garden with love and it will flourish and stay fresh, nurtured and smell crazy good!

This should be your top priority too.. I mean …