FORUT FOR SIN TID #FILTER #SELFIES

anywarhol.yrjaoftedahl

Andy Warhol, The King of Pop Art. Jeg har aldri viet noe særlig oppmerksomhet til Andy. Jeg har faktisk ikke helt skjønt hvem han var og hvorfor han ble så stor som han ble, tiltross for min kunstinteresse.
Malte han ikke bare fargeriek portretter av seg selv? Og av den der suppeboksen, Campell soup? Joda. Dèt blant mye annet.

“Art is what you can get away with” sa han.
Men favoritt sitatet mitt forblir;

“They always say time changes things, but you actually have to change them yourself.”

Ved å studere verkene hans på nært hold i sommer, på MOMA i SF, fikk jeg en øyeåpner. Han tenkte jo likt som meg, hvorfor har jeg ikke sett det før?
Mest sannsynlig er det fordi at jeg aldri helt har hatt sansen for trender som har blitt allemanns elskov, utenom Michael Jackson (så well. det er jo ofte en grunn til at folk blir så store som de blir, men det betyr jo ikke at jeg trenger å sky dem). Anywho.
Andy Warhol, altså, sykt smart mann og totalt forut for sin tid. Hvorfor tok det meg så jævla lang tid? Well, sånn er det vel når vi dømmer uten å faktisk sette oss inn i om tankene vi gjør oss opp faktisk stemmer.

Så, hva oppdaget jeg?
Jo:

Andy satt samfunnet på spissen gjennom dagligdagseobjekter. Kunsten hans er, etter min mening, kritikk av vårt konsumsamfunn.

Mens vi desperat leter etter det ekte, går livet tapt i konsumsamfunnet.

Men.. Likevel sa han også at konsumsamfunnet utjevnet sosiale og økonomiske forskjeller og at “en Cola smaker like godt for en boms som den gjør for Liz Taylor”, skrev han i 1975. Som et ordspill kalte han dette for commonism. Kunsten hans speilet også denne utjevningen; alt og alle kunne og kan komme innenfor Warhols univers og bli likeverdige og likegyldige tegn.

I tillegg mener mange at blomsterbildene til Warhol var med på å starte hippie-bevegelsen “Flower power”. Sure why not.

Også - første til å bruke filter, selfies med filter.
Bascially snapchat prehistoric. NÅ DIGGER DENNE MANNEN!

Food for thought:
Hvorfor er det ikke alle som klarer å snappe opp når noen er forut for sin tid? Hvofor er det ikke alle som ser potenisalet og tenker fremtidsvisjonært. Skjønner folk først det i ettertid - og responderer i nuet med å runke på nesen og le høyt?

Anyhow..

“An artist is somebody who produces things that people don't need to have.”

Da er det mange kunstnere i dagens forbrukersamfunn.

ANDY I DIG YA! Og her var en liten hyllest til deg <3