Stillesitting, den undervurderte helsefare.

stillesitting.yrjaoftedahl.melinamagulas

Tør du å ta deg en rusletur hvert 30 minutt på jobb, mens kollegaene dine sitter ved siden av? Eller kjenner du litt på skam og dårlig samvittighet for å ikke sitte å jobbe noen stop og derfor lar være, du har jo tross alt kun 30 minutters pause?

Vi sitter som aldri før og samfunnet vårt er designet rundt å sitte stille (sedentary jobs have increased 83 % since 1950 according to the American Heart Association), dette til tross for at forskere blant annet har avdekket at å sitte stille mer enn 6 timer ila en dag øker risikoen for tidlig død betraktelig. I tillegg er det høyere risiko for obesity, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, hjerneslag og hjertesykdom. Psykisk påvirker det hukommelsen og hjernefunksjonen generelt pga mangel på konstant blod gjennomstrømning. I tillegg øke sjansen for depresjon og angst.

"According to the Mayo Clinic, analysis of 13 studies concluded that: sitting time and activity levels found in those who sat for more than 8 hours a day with no physical activity had a risk of dying similar to the risk of dying posed by obesity and smoking."

Så - per i dag er det fremdeles en undervurdert helsefare og forskningen på feltet har såvidt begynt - spesielt med tanke på hvordan det påvirker oss kognitivt . Foreløpig så anbefales det å reise seg opp og rusle litt hvert 30 minutt og kanskje gå til innskaffelse av en standing desk.. .

Jeg personlig har kjent på at det er litt ubehagelig å skulle bevege meg hvert 30 minutt når jeg har vært ansatt og kollegaene mine sitter ved siden av.

I episode #52 som slippes i morgen snakker jeg med @melinamagulas om hvordan å håndtere nettopp det og stillesitting generelt. 🎙️

Les mer

@powerladiespodcast